De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

The Flow of the World

Kimsooja (c)image: National Museum of Contemporary Art (EMST), Athens
Bottari, 2005
Installatie , variable dimensions
traditional Korean bedcovers and used clothing

[…] Een Koreaanse bottari is een bundel die gebruikt werd om onbreekbare huisgoederen (kleding, boeken, enz.), voedsel of geschenken te dragen. Het is ingeburgerd in de Koreaanse cultuur en wordt vaak geassocieerd met mobiliteit – zowel vrijwillig (bijv. verkopers, reizigers, enz.) als onvrijwillig (bijv. vluchtelingen). Het is ook iets waar Kimsooja bijzonder vertrouwd mee is omwille van haar nationale roots en het feit dat haar familie constant onderweg was.

[…] Om haar bottari te creëren, net als vele van haar andere werken, gebruikt Kimsooja traditionele Koreaanse bedspreien die ze vult met stoffen, kleding, enz., vaak tweedehands, omdat ze, zoals ze zelf zegt, met hen de geuren, de herinneringen, de verlangens, de “spirit” en het leven van hun voormalige eigenaars met zich mee “dragen”. De kleuren, de ontwerpen en de borduursels van de spreien staan symbool voor liefde, geluk, welvaart en vruchtbaarheid en de spreien worden in Korea traditioneel gebruikt voor pasgetrouwde koppels. Voor de artieste staan bedspreien symbool voor het menselijke lichaam en de menselijke levenscyclus: geboorte, liefde, pijn en dood, omdat mensen op bedspreien immers geboren worden, dromen, rusten en uiteindelijk sterven.

- Eleni Ganiti (Kimsooja. Journey into the world, National Museum of Contemporary Art, Athens, 2003)